CA기술로 신선농산물 수출 선도하는 세중그룹 CXL바이오센터 워크숍 성료

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국립원예특작과학원·서울대·aT한농공 등 전문가 발표로 기술 발전 방향 및 글로벌 수출 전략 구체화


[한국유통신문= 김도형 기자] 9월 26일 청주시 오송생명과학단지 세중그룹 CXL바이오센터에서 성황리에 개최된 ‘CA기술 활용 신선농산물 수출 확대 워크숍’은 국내외 전문가들이 모여 신선 농산물 수출 경쟁력 강화를 위한 첨단 기술과 실천 전략을 논의하며 깊이 있는 지식을 공유했다.


행사 개회사는 국립원예특작과학원 김명수 원장이 맡았다. 김 원장은 지난 5년간 CA(저온가스처리) 기술이 국내에서 뿌리내리고, 정부와 산업현장이 협력해 국가 과제로 발전시켜 온 과정에 대해 소개하며, 이를 활용한 신선 농산물 수출 활성화 방안을 구체적으로 마련해야 한다고 강조했다.


세중그룹 한명수 대표는 환영사에서 2020년부터 국립원예특작과학원과 협력해 CA컨테이너 기술을 도입, 농산물 물류 혁신과 수출 품목 다양화에 힘써왔다고 밝혔다. 앞으로도 관련 포럼과 연구를 활성화하여 한국 농산물의 세계화에 앞장서겠다는 의지를 표명했다.

 

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워크숍은 두 개 세션으로 나뉘어 서울대학교 이은진 교수가 첫 세션 좌장을 맡았고, aT한국농수산식품유통공사 권순영 부장과 경기수출 유형곤 과장이 각각 ‘신선식품 수출지원 전략’과 ‘CA기술 활용 농산물 수출 사례’를 발표했다. 권 부장은 유통의 중요성과 CA기술을 활용한 수출 확대 전략을 소개했으며, 유형곤 과장은 실제 현장 적용 사례를 통해 기술의 실용성을 설명했다.

 


 

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두 번째 세션은 국립원예특작과학원 임종국 과장이 좌장을 맡아 이지현 연구관이 ‘CA기술 활용 신선농산물 수출 연구 및 발전 방향’을 발표했고, 세중해운 송학규 사장이 ‘Mobile CA기술 인프라 구축 및 수출입 농산물 확대 방안’을 공유했다. 이들은 CA기술의 연구 성과를 바탕으로 한 수출 경쟁력 제고 및 기술 인프라 확충의 방향성을 제시했다.


CA기술은 농산물이 자체 호흡과 생리 대사를 늦추도록 대기 환경을 조절해 후숙과 부패를 지연시킨다. 이를 통해 신선도를 장기간 유지하며 수출 기간을 연장할 수 있다. 특히 CA컨테이너는 항공 수송 대비 물류비용을 크게 절감해 경제적 부담을 줄이고, 혼합 적재 등이 가능해 신선 농산물 수출의 다양화와 효율화를 지원한다.


세중그룹 CXL바이오센터의 스마트 밸리데이션센터는 의약품뿐 아니라 농산물 최적 온도 관리를 실현, 국내 최고 수준의 콜드체인 기술과 글로벌 네트워크를 기반으로 신선식품 수출 경쟁력 강화에 중추적 역할을 수행한다.


이번 워크숍은 정부와 산업계, 학계가 협력해 CA기술 기반의 혁신적 수출 전략과 기술 인프라 구축을 통해 한국 농산물의 글로벌 경쟁력을 한층 강화하는 계기가 됐다.

 

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 CXL Bio Center Workshop Results of Sejung Group, which leads the export of fresh agricultural products with CA technology

 

The direction of technology development and global export strategy will be materialized by the announcement of experts such as the National Institute of Horticultural Science, Seoul National University, and aT Korean Agricultural Technology



[Korea Distribution Newspaper = Reporter Kim Do-hyung] The "Expanding of Fresh Agricultural Products Using CA Technology" held on September 26th at the Sejung Group CXL Bio Center in Osong Life Science Complex in Cheongju, gathered domestic and foreign experts to discuss cutting-edge technologies and action strategies to strengthen the competitiveness of fresh agricultural exports and share in-depth knowledge.


Kim Myung-soo, director of the National Institute of Horticultural Science, gave the opening speech. Kim introduced the process of CA (low-temperature gas processing) technology taking root in Korea over the past five years and developed it into a national task through cooperation between the government and industrial sites, and stressed that concrete measures should be prepared to boost exports of fresh agricultural products using it.


Han Myeong-soo, CEO of Sejung Group, said in his welcoming speech that since 2020, he has been working with the National Institute of Horticultural Science to introduce CA container technology to innovate agricultural logistics and diversify export items. He expressed his willingness to take the lead in the globalization of Korean agricultural products by revitalizing related forums and research.


The workshop was divided into two sessions, and Professor Lee Eun-jin of Seoul National University was the chair of the first session, while Kwon Soon-young, head of the Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corporation, and Yoo Hyung-gon, head of the Gyeonggi Export Division, announced the "Strategy to Support the Export of Fresh Food" and the "Export of Agricultural Products Using CA Technology," respectively. Kwon introduced the importance of distribution and the strategy to expand exports using CA technology, while Yoo Hyung-gon, head of the division, explained the practicality of the technology through actual field application cases.


The second session was headed by Lim Jong-guk, director of the National Institute of Horticultural Science, and Lee Ji-hyun, a researcher, announced the "Reware and Development Direction of Export of Fresh Agricultural Products Using CA Technology," while Song Hak-kyu, president of Sejung Shipping, shared the "Measures to Establish Mobile CA Technology Infrastructure and Expand Import and Export Agricultural Products." They suggested the direction of enhancing export competitiveness and expanding technology infrastructure based on the research results of CA technology.


CA technology delays ripening and decay by controlling the atmospheric environment so that agricultural products can slow down their own breathing and physiological metabolism. Through this, it is possible to maintain freshness for a long time and extend the export period. In particular, CA containers greatly reduce logistics costs compared to air transportation, thereby reducing economic burden, and supporting the diversification and efficiency of exports of fresh agricultural products by enabling mixed loading.


The Smart Valuation Center of Sejung Group CXL Bio Center plays a pivotal role in strengthening the competitiveness of fresh food exports based on Korea's best cold chain technology and global network by realizing optimal temperature management of agricultural products as well as pharmaceuticals.


The workshop was an opportunity for the government, industry and academia to further strengthen the global competitiveness of Korean agricultural products through the establishment of innovative export strategies and technology infrastructure based on CA technology.



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